Καθώς η καθημερινότητα και οι διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων ευνοούν την ανάπτυξη του διαβήτη και τα κρούσματα αυτής της πάθησης αυξάνονται ραγδαία, η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών Υλών (ISA) δημιούργησε ένα video για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη και τη συμβολή που έχουν τα γλυκαντικά στην αντιμετώπισή του. Το video αυτό, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα απεικόνιση του τρόπου με τον οποίο άνθρωποι με διαβήτη μπορούν να διαμορφώσουν την καθημερινή τους διατροφή έτσι ώστε να κάνουν υγιεινές επιλογές σε είδη διατροφής. Τονίζει μάλιστα πώς οι γλυκαντικές ύλες όπως η στέβια και η ασπαρτάμη, μπορούν να προσφέρουν στα άτομα με διαβήτη μεγαλύτερη γκάμα γευστικών επιλογών, προσφέροντας τη δυνατότητα να χαίρονται τρόφιμα και ροφήματα με γλυκιά γεύση, χωρίς να αυξάνουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.
Archive for the ‘Υγεια’ Category
Η στέβια βρίσκεται τον τελευταίο καιρό στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε παγκόσμια κλίμακα, απασχολώντας τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και προκαλώντας ραγδαίες εξελίξεις στην αγορά γλυκαντικών ουσιών. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως ήδη έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στην αγορά αναψυκτικά με στέβια, όπως αντίστοιχα και άλλα είδη διατροφής. Δίκαια λοιπόν μπορεί η στέβια να χαρακτηριστεί ως μια πολλά υποσχόμενη γλυκαντική ουσία. Το σύνηθες πρόβλημα με τις γλυκαντικές ύλες, είναι πως στην πορεία εμφανίζονται από ιατρικές πηγές αμφισβητήσεις για την ασφάλεια της εκτεταμένης κατανάλωσής τους μέσα από τρόφιμα. Όμως αυτή τη φορά οι ενδείξεις εμφανίζουν τη φυσική αυτή ουσία να έχει εξαιρετικές ιδιότητες. Είναι ένα ισχυρό φυσικό γλυκαντικό, 300 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη, αλλά χωρίς θερμίδες και φαίνεται πως δεν παρουσιάζει ενδείξεις ανεπιθύμητης δράσης στον ανθρώπινο οργανισμό. Έχει μάλιστα αντιδιαβητικές, αντιυπογλυκαιμικές, αντιυπερτασικές, αντισηπτικές, επουλωτικές, αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Παιδιά και αναψυκτικά: Τα αναψυκτικά, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες μονοπωλούν τις προτιμήσεις των καταναλωτών και βρίσκονται σε κάθε σχεδόν τραπέζι. Κατά καιρούς όμως εμφανίζονται διάφορες ανησυχητικές πληροφορίες για τα αναψυκτικά και μας δημιουργούν δεύτερες σκέψεις για την κατανάλωσή τους. Ποιες είναι οι αλήθειες και ποια από όσα λέγονται είναι απλώς μύθοι; Μια τελευταία συζήτηση αφορούσε την επιρροή της ανάπτυξης των παιδιών που υπερκαταναλώνουν αναψυκτικά. Η πραγματικότητα είναι πως τα αναψυκτικά περιέχουν λίγα φωσφορικά, συνεπώς δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εφόσον τα παιδιά λαμβάνουν την ποσότητα γάλακτος που χρειάζονται. Ο μύθος αυτός είχε προκύψει από μια συσχέτιση όπου πολλά παιδιά αντικαθιστούσαν το γάλα με το αναψυκτικό τους.
Γλυκά νέα για τα άτομα με διαβήτη και για όσους επιχειρούν να χάσουν ή να διατηρήσουν το βάρος τους, καθώς μεγάλοι επιστημονικοί οργανισμοί ψηφίζουν υπέρ των υποκατάστατων της ζάχαρης όπως η ασπαρτάμη και τα γλυκαντικά από στέβια. επιβεβαιώνοντας ότι μπορούν να συμβάλλουν στον έλεγχο του σωματικού βάρους όταν υποκαθιστούν τη ζάχαρη στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διαιτολογίου. Μέχρι πριν λίγο καιρό, ελάχιστοι επιστημονικοί φορείς είχαν λάβει επίσημη θέση απέναντι στα μη θερμιδογόνα γλυκαντικά (όπως είναι η ασπαρτάμη, η ακεσουλφάμη-Κ, η σουκραλόζη, οι γλυκοζίτες στεβιόλης κ.λπ), τα οποία συχνά μπαίνουν σε τρόφιμα και ροφήματα στη θέση της ζάχαρης, προκειμένου να μειώσουν το περιεχόμενό τους σε σάκχαρα και θερμίδες.
Τα ευχάριστα νέα φέρνει κοινή επιστημονική δήλωση του Αμερικάνικου Καρδιολογικού Συλλόγου (American Heart Association) και του Αμερικάνικου Διαβητολογικού Συλλόγου σχετικά με τα μη θερμιδογόνα γλυκαντικά. Οι δυο επιστημονικοί Σύλλογοι εξέτασαν την επίδραση των μη θερμιδογόνων γλυκαντικών στην όρεξη, το αίσθημα της πείνας, την ενεργειακή (θερμιδική) πρόσληψη, την εξισορρόπησή της από άλλες πηγές, αλλά και το ρόλο τους στον έλεγχο του βάρους και ορισμένες καρδιαγγειακές και μεταβολικές παραμέτρους της υγείας. Το συμπέρασμά τους ήταν ότι, όταν τα γλυκαντικά χωρίς θερμίδες χρησιμοποιούνται στη θέση των πρόσθετων σακχάρων σε τρόφιμα και ροφήματα μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να φτάσουν και να διατηρήσουν φυσιολογικό σωματικό βάρος – με την προϋπόθεση ότι οι θερμίδες που «εξοικονομούνται» από τη χρήση τους να μην «αναπληρώνονται» από άλλες πηγές.
Τα γλυκαντικά σύμμαχοι στη μάχη κατά των περιττών κιλών
Author: admin | Filed under: ΥγειαΗ ασπαρτάμη, το γλυκαντικό που μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται σε μεγαλύτερη έκταση από κάθε άλλο στη βιομηχανία των τροφίμων ως υποκατάστατο της ζάχαρης, δεν εμφανίζει κίνδυνο για την υγεία, αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή υπηρεσία για την ασφάλειας των τροφίμων EFSA.
Εμπειρογνώμονες της υπηρεσίας αυτής, χαρακτήρισαν μη πειστικά τα αποτελέσματα δύο ερευνών, σύμφωνα με τις οποίες η ασπαρτάμη είναι εν δυνάμει καρκινογόνος και η χρήση της αυξάνει τον κίνδυνο του πρόωρου τοκετού.