Το θέμα των πλειστηριασμών και των κόκκινων δανείων παραμένει στο επίκεντρο της επικαιρότητας, με πολλούς δανειολήπτες να συνεχίζουν να ζουν με την αγωνία της ρευστοποίησης της πρώτης κατοικίας τους παρά τις νομοθετικές κινήσεις που έχουν γίνει. Ωστόσο, οι νέες εξελίξεις φαίνεται να προωθούν μια εναλλακτική διέξοδο για τους ανθρώπους αυτούς, με την ενεργοποίηση εταιρειών χρηματοδότησης NPLs μέσω αδειοδότησης, προσφέροντας λύσεις όπως το Sales and Lease Back.
Η εφαρμογή του θεσμού του Leasing Ακινήτων αποτελεί πρωτοποριακό μέτρο που προβλέπει προστασία των δανειοληπτών, δίνοντας τους τη δυνατότητα να διατηρήσουν την περιουσία τους και παράλληλα να αυξήσουν τη ρευστότητα στην αγορά ακινήτων.
Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνουμε πως από τις 2 Φεβρουαρίου του 2022 έχει ψηφιστεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη», στο πλαίσιο του οποίου είχε κατατεθεί τροπολογία σχετικά με την επέκταση του θεσμού της χρηματοδοτικής μίσθωσης (Leasing) και στους ιδιώτες, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 131 του Νόμου 4887/2022.
Αυτό το μέτρο εκτιμάται ότι θα περιορίσει σημαντικά τους πλειστηριασμούς και θα παράσχει επιπλέον επιλογές στους υπερχρεωμένους δανειολήπτες. Εντούτοις, η επιτυχής εφαρμογή του απαιτεί σταθερότητα και διαφάνεια στο νομικό πλαίσιο, καθώς και αποτελεσματική διαχείριση από τις εμπλεκόμενες εταιρείες και τις χρηματοδοτικές ιδρύσεις.
Σε συνεργασία με τις υπηρεσίες και τους ειδικούς στον τομέα, οι δημόσιες αρχές θα πρέπει να διασφαλίσουν την αποτελεσματική υλοποίηση και την προστασία των δικαιωμάτων των εμπλεκομένων. Το Sales and Lease Back μπορεί να αποτελέσει ένα καίριο εργαλείο για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων και την προώθηση της χρηματοδότησης στην κτηματαγορά, αλλά πρέπει να εφαρμοστεί με σύνεση και ευαισθησία στο κάθε περιβάλλον.
Σε πρακτικό επίπεδο οι εταιρείες χρηματοδότησης NPLs θα αγοράζουν τα δάνεια από τους servicers ή τις τράπεζες και ο ιδιώτης δανειολήπτης θα εκχωρεί στην εταιρεία το ακίνητο που εξασφαλίζει την αποπληρωμή του εν λόγω δανείου με προσημείωση υποθήκης και στη συνέχεια θα συνάπτει σύμβαση leasing για το ακίνητο, εξοφλώντας με αυτό τον τρόπο το καθυστερούμενο δάνειο σε μορφή ενοικίου, μέρος του οποίου μπορεί να επιδοτείται από το κράτος.
Στη λήξη του leasing το ακίνητο θα επιστρέφει στον ιδιώτη. Εάν ο ιδιώτης όμως δεν αποπληρώσει το μίσθωμα του leasing, τότε το ακίνητο θα περιέρχεται στην εταιρεία, η οποία θα μπορεί να το μεταβιβάσει σε τρίτους. Η κυριότητα του ακινήτου θα παραμένει στην εταιρεία καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρηματοδοτικής μίσθωσης σε αντίθεση με τη χορήγηση στεγαστικών δανείων.
Η Δικηγορική εταιρεία «ΑΝΝΑ Α. ΚΟΡΑΚΗ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ» με 20ετή πορεία στον χώρο του Τραπεζικού Δικαίου, είναι σε θέση να ανταποκρίνεται άμεσα και αποτελεσματικά στις νομοθετικές αλλαγές και εξελίξεις μέσω του άρτια καταρτισμένου και ενημερωμένου για τις αλλαγές, νομικού τμήματός της. Ως εκ τούτου δύναται να αποτελέσει έναν πολύτιμο νομικό σύμβουλο σε υποθέσεις διαγραφής ή ρύθμισης χρεών.