RSS

Archive for the ‘Κοινωνια’ Category

Η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών στα ορυκτά καύσιμα, έχει οδηγήσει τον πληθωρισμό σε υψηλότατα επίπεδα και τους πολίτες σε απόγνωση, καθώς το κόστος ζωής αυξάνεται μέρα με την ημέρα. Είναι λοιπόν λογικό ο κόσμος να στρέφεται σε διαφορετικές μορφές καυσίμων και ενέργειας για να βρει λύσεις στο σημαντικό αυτό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Άλλωστε οι δυσοίωνες προβλέψεις για συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών στα πιο δημοφιλή ορυκτά καύσιμα, έχουν προς το παρόν επαληθευτεί δυστυχώς.

Είναι χαρακτηριστικό πως ένα κατά τους περασμένους μήνες, παρατηρήθηκε μια στροφή του κοινού σε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης αξιοποιώντας σόμπες, τζάκια και μορφές ξυλείας ως καύσιμες ύλες. Είτε καυσόξυλα, είτε μπρικέτες, είτε pellets. Άλλωστε με τις υπόλοιπες καύσιμες ύλες να έχουν πάρει την ανιούσα, έγιναν ενδιαφέρουσες και άλλες μορφές καυσίμων, που ανήκουν στα λεγόμενα βιοκαύσιμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η καθαρότερη και οικολογικότερη βιοαιθανόλη που χρησιμοποιείται συχνά στα τζάκια χωρίς καμινάδα. Τουλάχιστον κατά το καλοκαίρι, δεν υπάρχει η ανάγκη για θέρμανση όπως υπάρχει το χειμώνα, και όσο οι θερμοκρασίες είναι ανεκτές, ο φυσικός δροσισμός μπορεί να είναι επαρκής για την πλειονότητα των ανθρώπων.

Το πρόβλημα πάντως έχει πολλές προεκτάσεις καθώς η ακρίβεια αγγίζει τις μεταφορές προσώπων και αγαθών, αλλά και το κόστος ηλεκτροδότησης σε κατοικίες και επιχειρήσεις. Οι πολύ υψηλές τιμές σε καύσιμα όπως το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια ευκαιρία για στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά ο ρυθμός μετάβασης είναι πολύ απότομος, και έτσι θα ήταν λογικό να υπάρξει εκμετάλλευση και των εγχώρια παραγώμενων υλών, όπως ο λιγνίτης, που τροφοδοτούσε με ενέργεια τον τόπο για αρκετά χρόνια.

Comments Off on Τιμές καυσίμων το καλοκαίρι

Για ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες αποτελούν μια προσωρινή θετική συνέπεια από τις μεταβολές που προκαλεί στον κόσμο το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Πέρα από τις σοβαρότατες αλλαγές στο περιβάλλον, η άνοδος της θερμοκρασίας, επηρεάζει αρνητικά και αρκετούς κλάδους επαγγελματιών, είτε αυτοί ασχολούνται με τη γεωργία, είτε με τον κλάδο του χειμερινού τουρισμού, είτε με την αγορά ειδών θέρμανσης όπως οι θερμάστρες ή τα τζάκια.

Όσοι επαγγελματίες έχουν την ευελιξία και τη δυνατότητα να αναπροσαρμόσουν το προϊόν ή τις υπηρεσίες που προσφέρουν, κάνουν ήδη ενέργειες για να καλύψουν το χαμένο έδαφος με νέες ιδέες και κινήσεις. Επιλογή κατάλληλων καλλιεργειών, ανάδειξη της ομορφιάς σε τουριστικούς τόπους που βασίζονταν κυρίως στη γοητεία του χειμώνα, επέκταση πωλήσεων στο χώρο των εστιών με τη νέα μόδα που θέλει τα τζάκια εξωτερικού χώρου, τα λεγόμενα fire pits να δεσπόζουν σε κήπους και αυλές.

Ο σεβασμός στο περιβάλλον, πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτος στόχος και να ενταθούν οι προσπάθειες για αυτό σε μικρή και μεγάλη κλίμακα. Παράλληλα λοιπόν με την ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευαισθησίας μας, η επινοητικότητα και η δημιουργικότητα μπορούν να συμβάλλουν ώστε η προσαρμογή να γίνει ήπια και χωρίς να θυματοποιούνται επαγγελματικοί κλάδοι. Πολλοί τύποι καλλιεργειών μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά και για το μικροκλίμα περιοχών, όπως αντίστοιχα τα σύγχρονα ενεργειακά τζάκια μπορούν να αποτελέσουν μια φιλική προς το περιβάλλον λύση για τη θέρμανση συγκεκριμένων χώρων. Οι κριτικές στα τζάκια αλλωστε, γίνονται για τα παλαιού τύπου ανοιχτά τζάκια, και όχι για τα σύγχρονα ενεργειακά τζάκια υψηλών αποδόσεων, τα οποία μπορούν να προσφέρουν οικονομία στην καύσιμη ύλη και σημαντικότατη μείωση στην εκπομπή καυσαερίων.

Η κλιματική αλλαγή για την οποία μιλούν με στοιχεία οι περιβαλλοντολόγοι και οι μετεωρολόγοι, έχει σαφώς επηρεάσει τις εποχές και τον καιρό που βιώνουν οι άνθρωποι. Οι πρόσφατοι χειμώνες ήταν αρκετά ήπιοι, χωρίς πολλές ημέρες με οξύ ψύχος και χωρίς πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Αυτό επέτρεψε σε πολλές κατοικίες να μειώσουν τα έξοδα θέρμανσης και να καλύψουν τις ανάγκες τους εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες που τους δίνει η πρόοδος της τεχνολογίας.

Από την εποχή που αυξήθηκε σημαντικά η τιμή του πετρελαίου, λόγω της υψηλής φορολόγησης, οι καταναλωτές στράφηκαν σε νέες μορφές θέρμανσης που μέχρι τότε δεν ήταν τόσο διαδεδομένες στην εγχώρια αγορά, όσο σε άλλες χώρες. Το κοινό έκανε μια σημαντική στροφή προς τα τζάκια και τις σόμπες, αλλά όχι πια στη συμβατική παλαιά τους μορφή αλλά στους πιο νέους τους τύπους. Ένας μεγάλος αριθμός καταναλωτών ενδιαφέρθηκε και έμαθε τί είναι το ενεργειακό τζάκι και σε πολλές περιπτώσεις το επέλεξε ως μέσο θέρμανσης ενός ή πολλαπλών χώρων. Ακόμη και στις περιπτώσεις που υπήρχε ήδη ένα παλαιό ανοιχτό τζάκι, ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων επέλεξε να προχωρήσει στη μετατροπή του συμβατικού τζακιού σε ενεργειακό τζάκι.

Δεν είναι μάλιστα σπάνιες οι περιπτώσεις που το κοινό στράφηκε και σε εναλλακτικές λύσεις αξιοποιώντας το φυσικό αέριο, την αιθυλική αλκοόλη ή τη βιοαιθανόλη ως καύσιμη ύλη. Όλες αυτές οι νέες μορφές εστιών έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, που μπορούν να καλύψουν με ικανοποιητικό τρόπο τις ιδιαίτερες απαιτήσεις μιας σύγχρονης οικογένειας.

Οι υψηλότατοι φόροι που έχουν επιβληθεί στο πετρέλαιο, έχουν οδηγήσει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας στην αναζήτηση εναλλακτικών μέσων θέρμανσης. Με τις τιμές για το φυσικό αέριο να είναι από τα ακριβότερες στην Ε.Ε. ένα σημαντικό ποσοστό του κοινού ψάχνει σε παραδοσιακές μορφές θέρμανσης που παραπέμπουν στο παρελθόν. Αυτές είναι οι σόμπες ξύλου, ή σύμφωνα με μια σύγχρονη τάση, οι σόμπες pellet. Με μια πρώτη ματιά μια τέτοια ενέργεια φαντάζει ως στροφή προς το παρελθόν. Όμως οι καινούργιες σόμπες ξύλου δεν έχουν την εικόνα και την απόδοση που είχαν οι παλαιότερες, παραδοσιακές σόμπες. Έχοντας σύγχρονο σχεδιασμό και μελέτες για την ενίσχυση της απόδοσής τους, οι ενεργειακές σόμπες ξύλου αποτελούν μια εναλλακτική μορφή θέρμανσης που δεν θα έπρεπε κανείς να υποτιμήσει. Η υψηλή απόδοση σημαίνει περισσότερη θερμότητα, ανά κιλό ξύλου καύσης και χαμηλότερες τιμές καυσαερίων στην ατμόσφαιρα.

Συνεπώς θα μπορούσε κανείς να δει με θετική διάθεση τη σόμπα ξύλου ως λύση, αρκεί να επιλέξει ένα ποιοτικό προϊόν που θα συνοδεύεται από έγγυρες πιστοποιήσεις, τις απαραίτητες εγγυήσεις και την σωστή υποστήριξη από την εταιρεία παραγωγής.

Η τουλάχιστον αμφίβολη αποτελεσματικότητα του φόρου που επιβλήθηκε πέρυσι στο πετρέλαιο θέρμανσης, έχει δημιουργήσει μια σειρά από αντιδράσεις στο κοινοβούλιο, αλλά δε φαίνεται να επηρεάζει τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι εμμένουν στην εφαρμογή του και αυτό το χειμώνα. Το επίδομα που έχει θεσπιστεί για να ανακουφίζει ορισμένες κατηγορίες πολιτών, είναι ένα σύνθετο και αναποτελεσματικό στην εφαρμογή του μέτρο που δε φαίνεται να καλύπτει μεγάλο μέρος των καταναλωτών. Έτσι, το κοινό μοιάζει και φέτος έτοιμο να στραφεί προς οικονομικότερα μέσα θέρμανσης, άλλα πιο σύγχρονα, όπως οι αντλίες θερμότητας και τα τζάκια καλοριφέρ, και άλλα πιο παλαιά όπως οι σόμπες και τα αερόθερμα. Τα σύγχρονα μέσα, πέρα από την εξοικονόμηση ενέργειας και καύσιμης ύλης, είναι επωφελή και για το περιβάλλον, καθώς η χρήση ανοιχτών τζακιών σε συνδυασμό με ακατάλληλη ξυλεία προκαλλεί το επιβαρυντικό φαινόμενο της αιθαλομίχλης στις πόλεις.

Στις 31 Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης. Αναγνωρίζοντας τη σημασία της κατά τους δύσκολους καιρούς που διανύει η χώρα και η οικονομία της, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που καθιέρωσε το θεσμό της αποταμίευσης στην Ελληνική κοινωνία και έβαλε τον κουμπαρά στη ζωή των Ελλήνων επέλεξε να γιορτάσει καλλιεργώντας την “κουλτούρα της αποταμίευσης” πρωτίστως στη νέα γενιά, δηλαδή τους μαθητές Δημοτικών Σχολείων.

Στο πλαίσιο αυτής της θεματικής ημέρας, ο Πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ. Κλέων Παπαδόπουλος επισκέφθηκε το 74ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στην Πλάκα, και συνομίλησε με τους μικρούς μαθητές, μοιράζοντας τους τα δώρα του εορτασμού.  Ο Κλ. Παπαδόπουλος επισήμανε χαρακτηριστικά  πως “σήμερα, απαντούμε σε όλους όσους θεωρούν ότι η αποταμίευση είναι ανέφικτη στους καιρούς που διανύουμε”.

 

Το πρόγραμμα των διευρωπαϊκών οδικών δικτύων συνεχίζεται από την Κομισιόν με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών τηλεματικής και υποστήριξης προς τους χρήστες των βασικών διευρωπαϊκών αξόνων που διατρέχουν τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόγραμμα Ithaca ITS όπως ονομάζεται, μετά από το πρώτο πανευρωπαϊκό συνέδριο (European conference EASY WAY) το 2008, έβαλε τις βάσεις για την ανάπτυξη των οδικών αξόνων που ενώνουν την Ευρώπη, με όρους ασφάλειας, περιβαλλοντικής προστασίας και άμεσης εξυπηρέτησης των χρηστών που κινούνται στα διευρωπαϊκά αυτά δίκτυα.