30 Νοεμβρίου, 2023
ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών στα ορυκτά καύσιμα, έχει οδηγήσει τον πληθωρισμό σε υψηλότατα επίπεδα και τους πολίτες σε απόγνωση, καθώς το κόστος ζωής αυξάνεται μέρα με την ημέρα. Είναι λοιπόν λογικό ο κόσμος να στρέφεται σε διαφορετικές μορφές καυσίμων και ενέργειας για να βρει λύσεις στο σημαντικό αυτό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Άλλωστε οι δυσοίωνες προβλέψεις για συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών στα πιο δημοφιλή ορυκτά καύσιμα, έχουν προς το παρόν επαληθευτεί δυστυχώς.

Είναι χαρακτηριστικό πως ένα κατά τους περασμένους μήνες, παρατηρήθηκε μια στροφή του κοινού σε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης αξιοποιώντας σόμπες, τζάκια και μορφές ξυλείας ως καύσιμες ύλες. Είτε καυσόξυλα, είτε μπρικέτες, είτε pellets. Άλλωστε με τις υπόλοιπες καύσιμες ύλες να έχουν πάρει την ανιούσα, έγιναν ενδιαφέρουσες και άλλες μορφές καυσίμων, που ανήκουν στα λεγόμενα βιοκαύσιμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η καθαρότερη και οικολογικότερη βιοαιθανόλη που χρησιμοποιείται συχνά στα τζάκια χωρίς καμινάδα. Τουλάχιστον κατά το καλοκαίρι, δεν υπάρχει η ανάγκη για θέρμανση όπως υπάρχει το χειμώνα, και όσο οι θερμοκρασίες είναι ανεκτές, ο φυσικός δροσισμός μπορεί να είναι επαρκής για την πλειονότητα των ανθρώπων.

Το πρόβλημα πάντως έχει πολλές προεκτάσεις καθώς η ακρίβεια αγγίζει τις μεταφορές προσώπων και αγαθών, αλλά και το κόστος ηλεκτροδότησης σε κατοικίες και επιχειρήσεις. Οι πολύ υψηλές τιμές σε καύσιμα όπως το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια ευκαιρία για στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά ο ρυθμός μετάβασης είναι πολύ απότομος, και έτσι θα ήταν λογικό να υπάρξει εκμετάλλευση και των εγχώρια παραγώμενων υλών, όπως ο λιγνίτης, που τροφοδοτούσε με ενέργεια τον τόπο για αρκετά χρόνια.