30 Απριλίου, 2024
ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΤΖΑΚΙ

Η κλιματική αλλαγή για την οποία μιλούν με στοιχεία οι περιβαλλοντολόγοι και οι μετεωρολόγοι, έχει σαφώς επηρεάσει τις εποχές και τον καιρό που βιώνουν οι άνθρωποι. Οι πρόσφατοι χειμώνες ήταν αρκετά ήπιοι, χωρίς πολλές ημέρες με οξύ ψύχος και χωρίς πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Αυτό επέτρεψε σε πολλές κατοικίες να μειώσουν τα έξοδα θέρμανσης και να καλύψουν τις ανάγκες τους εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες που τους δίνει η πρόοδος της τεχνολογίας.

Από την εποχή που αυξήθηκε σημαντικά η τιμή του πετρελαίου, λόγω της υψηλής φορολόγησης, οι καταναλωτές στράφηκαν σε νέες μορφές θέρμανσης που μέχρι τότε δεν ήταν τόσο διαδεδομένες στην εγχώρια αγορά, όσο σε άλλες χώρες. Το κοινό έκανε μια σημαντική στροφή προς τα τζάκια και τις σόμπες, αλλά όχι πια στη συμβατική παλαιά τους μορφή αλλά στους πιο νέους τους τύπους. Ένας μεγάλος αριθμός καταναλωτών ενδιαφέρθηκε και έμαθε τί είναι το ενεργειακό τζάκι και σε πολλές περιπτώσεις το επέλεξε ως μέσο θέρμανσης ενός ή πολλαπλών χώρων. Ακόμη και στις περιπτώσεις που υπήρχε ήδη ένα παλαιό ανοιχτό τζάκι, ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων επέλεξε να προχωρήσει στη μετατροπή του συμβατικού τζακιού σε ενεργειακό τζάκι.

Δεν είναι μάλιστα σπάνιες οι περιπτώσεις που το κοινό στράφηκε και σε εναλλακτικές λύσεις αξιοποιώντας το φυσικό αέριο, την αιθυλική αλκοόλη ή τη βιοαιθανόλη ως καύσιμη ύλη. Όλες αυτές οι νέες μορφές εστιών έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, που μπορούν να καλύψουν με ικανοποιητικό τρόπο τις ιδιαίτερες απαιτήσεις μιας σύγχρονης οικογένειας.