20 Μαΐου, 2024
ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Για ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες αποτελούν μια προσωρινή θετική συνέπεια από τις μεταβολές που προκαλεί στον κόσμο το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Πέρα από τις σοβαρότατες αλλαγές στο περιβάλλον, η άνοδος της θερμοκρασίας, επηρεάζει αρνητικά και αρκετούς κλάδους επαγγελματιών, είτε αυτοί ασχολούνται με τη γεωργία, είτε με τον κλάδο του χειμερινού τουρισμού, είτε με την αγορά ειδών θέρμανσης όπως οι θερμάστρες ή τα τζάκια.

Όσοι επαγγελματίες έχουν την ευελιξία και τη δυνατότητα να αναπροσαρμόσουν το προϊόν ή τις υπηρεσίες που προσφέρουν, κάνουν ήδη ενέργειες για να καλύψουν το χαμένο έδαφος με νέες ιδέες και κινήσεις. Επιλογή κατάλληλων καλλιεργειών, ανάδειξη της ομορφιάς σε τουριστικούς τόπους που βασίζονταν κυρίως στη γοητεία του χειμώνα, επέκταση πωλήσεων στο χώρο των εστιών με τη νέα μόδα που θέλει τα τζάκια εξωτερικού χώρου, τα λεγόμενα fire pits να δεσπόζουν σε κήπους και αυλές.

Ο σεβασμός στο περιβάλλον, πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτος στόχος και να ενταθούν οι προσπάθειες για αυτό σε μικρή και μεγάλη κλίμακα. Παράλληλα λοιπόν με την ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευαισθησίας μας, η επινοητικότητα και η δημιουργικότητα μπορούν να συμβάλλουν ώστε η προσαρμογή να γίνει ήπια και χωρίς να θυματοποιούνται επαγγελματικοί κλάδοι. Πολλοί τύποι καλλιεργειών μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά και για το μικροκλίμα περιοχών, όπως αντίστοιχα τα σύγχρονα ενεργειακά τζάκια μπορούν να αποτελέσουν μια φιλική προς το περιβάλλον λύση για τη θέρμανση συγκεκριμένων χώρων. Οι κριτικές στα τζάκια αλλωστε, γίνονται για τα παλαιού τύπου ανοιχτά τζάκια, και όχι για τα σύγχρονα ενεργειακά τζάκια υψηλών αποδόσεων, τα οποία μπορούν να προσφέρουν οικονομία στην καύσιμη ύλη και σημαντικότατη μείωση στην εκπομπή καυσαερίων.