
Γλυκά νέα για τα άτομα με διαβήτη και για όσους επιχειρούν να χάσουν ή να διατηρήσουν το βάρος τους, καθώς μεγάλοι επιστημονικοί οργανισμοί ψηφίζουν υπέρ των υποκατάστατων της ζάχαρης όπως η ασπαρτάμη και τα γλυκαντικά από στέβια. επιβεβαιώνοντας ότι μπορούν να συμβάλλουν στον έλεγχο του σωματικού βάρους όταν υποκαθιστούν τη ζάχαρη στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διαιτολογίου. Μέχρι πριν λίγο καιρό, ελάχιστοι επιστημονικοί φορείς είχαν λάβει επίσημη θέση απέναντι στα μη θερμιδογόνα γλυκαντικά (όπως είναι η ασπαρτάμη, η ακεσουλφάμη-Κ, η σουκραλόζη, οι γλυκοζίτες στεβιόλης κ.λπ), τα οποία συχνά μπαίνουν σε τρόφιμα και ροφήματα στη θέση της ζάχαρης, προκειμένου να μειώσουν το περιεχόμενό τους σε σάκχαρα και θερμίδες.
Τα ευχάριστα νέα φέρνει κοινή επιστημονική δήλωση του Αμερικάνικου Καρδιολογικού Συλλόγου (American Heart Association) και του Αμερικάνικου Διαβητολογικού Συλλόγου σχετικά με τα μη θερμιδογόνα γλυκαντικά. Οι δυο επιστημονικοί Σύλλογοι εξέτασαν την επίδραση των μη θερμιδογόνων γλυκαντικών στην όρεξη, το αίσθημα της πείνας, την ενεργειακή (θερμιδική) πρόσληψη, την εξισορρόπησή της από άλλες πηγές, αλλά και το ρόλο τους στον έλεγχο του βάρους και ορισμένες καρδιαγγειακές και μεταβολικές παραμέτρους της υγείας. Το συμπέρασμά τους ήταν ότι, όταν τα γλυκαντικά χωρίς θερμίδες χρησιμοποιούνται στη θέση των πρόσθετων σακχάρων σε τρόφιμα και ροφήματα μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να φτάσουν και να διατηρήσουν φυσιολογικό σωματικό βάρος – με την προϋπόθεση ότι οι θερμίδες που «εξοικονομούνται» από τη χρήση τους να μην «αναπληρώνονται» από άλλες πηγές.